{:en}
DUBAI, 19 November 2021 – Visitors of all ages and abilities embraced their competitive and community spirit today (19 November) for the one-off, sold-out Expo Run, which saw Kenyan athlete Bethwell Biwott Yegon cross the finish line in first place.
Moroccan Yassir Ech Chaachoui took second spot and Kenyan Jonathan Kiplimo Maiyo was third in the male 10km race, which took runners through Expo 2020 Dubai’s Opportunity, Mobility and Sustainability districts and Al Wasl dome.
Bethwell Biwott Yegon said: “The world is here, so participating in Expo 2020 Dubai is important to me – and for everyone.”
Yassir Ech Chaachoui said: “I have come here with my father to give my best race at Expo 2020.”

Jonathan Kiplimo Maiyo said: “This is an opportunity for the whole world to come together to represent the best of their country.”
As well as the big-name pro athletes, a diverse field of running enthusiasts from around the world also enjoyed the event.
Leo, 9, said: “I’ve been to Expo a few times now – I really love it and I really love running.”
Tariq Sheikh, an entrepreneur, said: “The Expo Run is really important for all of us, as it offers a once-in-a-lifetime opportunity to see all the hard work that has gone into Expo. Additionally, as an entrepreneur, you push boundaries every single day, so it’s great to see everyone challenging themselves.”
Kimmy, a product manager, said: “As the ladies’ captain for running club Dubai Road Runners, this is an exciting opportunity to learn and be a model for children, who are our future.”
The event included a number of categories, alongside the male 10km race: the female 10km race was won by Canadian Jillian Clegg, followed by British runner Karen Williamson in second and Danish athlete Pia Hansske in third; the female 5km race was led home by Gillian Clarke, from Ireland, with British pair Joanne Hocquel and Jasmine Pitman second and third respectively. The male 5km race was won by Moroccan Soufiane Dadour, with his compatriot Abdelali Bouazzaoui second and Malaysian runner Wai Ching Soh third.

In the female 3km race, Amira Ameir and Aliyaa Ameir, both from Tanzania, claimed first and second place respectively, and Sethali Wickramasinghe, from Sri Lanka, came third. In the male 3km race, Mohamed Humaid Al Kindi and Mohamed Al Hammadi, both from the UAE, took first and second respectively, with Sami Fathy, from Uzbekistan, third.
All participants to the Expo Run received free entry to Expo 2020 for the rest of the day, as well as a goodie bag packed featuring a commemorative T-shirt and a medal.
The line-ups for the 10km races additionally starred Kenyan athletes Ferdinand Omanyala Omurwa, Janeth Jepkosgei Busienei, Ezekiel Kemboi Cheboi, Priscah Jeptoo, Hellen Nzembi Musyoka, alongside Bethwell Biwott Yegon and Jonathan Kiplimo Maiyo, who will also take part in the Dubai Run on Sheikh Zayed Road on 26 November.
{:}{:ar}مع بيع تذاكرها بشكل كامل وبمشاركة مجتمعية تمتاز بالتنوع
دبي، 19 نوفمبر 2021: شهدت فعالية “الركض في إكسبو” التي عقدت يوم الجمعة 19 فبراير لمرة واحدة، بيع تذاكرها بالكامل، ومشاركة متنوعة من زوار إكسبو 2020 دبي، من مختلف الفئات والجنسيات والأعمار والإمكانات الجسدية والقدرات الرياضية، في تأكيد على التنوع والشمولية التي يتمتع بها الحدث الدولي، وعلى روح التنافسية والمجتمعية التي تميز زواره من الصغار والكبار.
حيث شهد سباق الــ 10 كيلومتر رجال، الذي انطلق عبر أروقة إكسبو 2020 دبي، واجتاز المتسابقون خلاله مناطق الفرص والتنقل والاستدامة وساحة الوصل، فوز العدّاء الكيني بيثوال بيوت إيغون بالمركز الأول، فيما حلّ العدّاء المغربي ياسر الشعشوعي في المركز الثاني، يليه العدّاء الكيني جوناثان كيبليمو مايو في المركز الثالث.
ومن جانبه، قال بيثوال بيوت إيغون: “العالم كله هنا، لذا فإن المشاركة في إكسبو 2020 دبي، مهمة لي ولكل المشاركين الآخرين”.
وقال ياسر الشعشوعي: “لقد أتيت إلى هنا بصحبة أبي لأقدم أفضل أداء في سباق إكسبو 2020 دبي”.
وقال جوناثان كيبليمو مايو: “هذه فرصة للعالم بأسره، وأدعوا الجميع ليأتوا إلى هنا لكي يتمكنوا من تمثيل أفضل ما في بلدانهم”.
وبالإضافة إلى الرياضيين المحترفين المشهورين، استمتع بالحدث أيضاً جمع متنوع من هواة الركض من شتى أرجاء العالم.
يقول ليو، البالغ من العمر 9 سنوات: “لقد زرت إكسبو عدة مرات حتى الآن، أحب هذا المكان حقاً، وأحب رياضة الركض كثيراً”.

وقال رائد الأعمال طارق الشيخ: “إن فعالية الركض في إكسبو حدث مهم بالفعل، حيث يقدم فرصة واحدة في العمر لمشاهدة كل هذا القدر من العمل الجاد المبذول في إكسبو 2020 دبي. وعلاوة على ذلك، بصفتي رائد أعمال، يعي أن على المرء أن يتخطى الحدود كل يوم، فمن الرائع مشاهدة الجميع يتحدون أنفسهم في هذا السباق”.
وقالت كيمي، مدير منتجات: “بصفتي كابتن فريق السيدات في نادي “الجري على طرقات دبي”، فهذه فرصة رائعة للتعلم وبأن نكون نموذجا يُحتذَى به للأطفال، الذين هم مستقبلنا”.
تشتمل فعالية “الركض في إكسبو” على عدة فئات، إلى جانب سباق الجري 10 كيلومترات لفئة الرجال: حيث فازت الكندية جيليان كليج بالمركز الأول في سباق 10 كيلومترات نساء، تلتها العداءة البريطانية كارين ويليامسون في المرتبة الثانية، فيما حلت الدنماركية بيا هانسك في المركز الثالث. فيما أسفرت نتائج السباق لمسافة 5 كيلومترات لفئة النساء عن فوز الأيرلندية جيليان كلارك بالمركز الاول، فيما تصدرت البريطانيتان جوان هوكويل وياسمين بيتمان المركزين الثاني والثالث على التوالي.
هذا وقد تمكن المغربي سفيان دادور من الفوز بسباق 5 كيلومترات لفئة الرجال على غريمه عبد العالي بوعزاوي، الذي حل في المركز الثاني وتلاه الماليزي واي تشينغ سوه بالمركز الثالث.
وفي سباق 3 كيلومترات لفئة النساء، جاءت كلا من أميرة أمير وعلياء أمير، من تنزانيا، في المركزين الأول والثاني على التوالي، بينما حلت سيثالي ويكراماسينغ من سريلانكا في المركز الثالث.

وفي سباق 3 كيلومترات لفئة الرجال، حل كلا من محمد حميد الكندي ومحمد الحمادي، وكلاهما من دولة الإمارات العربية المتحدة، في المركزين الأول والثاني على التوالي، تلاهما سامي فتحي من أوزبكستان في المركز الثالث.
هذا وقد حصل جميع المشاركين في فعالية “الركض في إكسبو” على دخول مجاني إلى إكسبو 2020 دبي لبقية اليوم، بالإضافة إلى حقيبة هدايا تتضمن قميص تذكاري وميدالية.
كما كان للرياضيين الكينيين، أمثال فرديناند أومانيالا أوموروا، وجانيث جيبكوسجي بوسيني، وإيزيكيل كيمبوي تشيبوي، وبريسكا جيبتو، وهيلين نزيمبي موسيوكا، إلى جانب بيثويل بيوت يغون وجوناثان كيبليمو ماي، مشاركة متألقة في سباقات الـ 10 كيلومترات.{:}